Zonwerende glasfolie, binnenzonwering

Een antwoord op uw vragen omtrent zonwering en glasfolies

Binnenzonwering

De warmtewerende screens en lamellen van Reprosol combineren de unieke eigenschappen van een glasfolie met een beweegbaar systeem. Zo bepaalt u zelf in welke mate en wanneer de zon binnenkomt.

Deze screens of lamellen worden aangebracht aan de binnenkant van de ramen. Zij reflecteren het grootste deel van de binnenkomende warmte meteen terug. De zon- en warmtewering van deze screens kan oplopen tot 90%. Het zicht naar buiten blijft behouden.

De traditionele systemen worden vooral gebruikt als lichtregeling en absorberen een gedeelte van de warmte. Bij deze systemen blijft de warmte inderdaad binnen.
Bij de Suntec screens en verticale lamellen van Reprosol op basis van reflecterende folie, wordt de invallende energie onder dezelfde golflengte terug naar buiten gekaatst. De warmte komt dus niet binnen.

Alle Suntec screens, rolgordijnen, verticale en horizontale lamellen kunnen handmatig bediend worden. Bij sommige is elektrische bediening mogelijk. Hiervoor neemt u best contact op met onze technische dienst.

De Suntec screens, rolgordijnen, verticale en horizontale lamellen bestaan in verschillende afmetingen, materialen en kleuren. Onder binnenzonwering vindt u hierover meer informatie.

De plaatsing van de screens of rolgordijnen gebeurt buiten of binnen de dagmaat. Ook een plafond- of muurbevestiging is mogelijk. De bevestiging kan eventueel ook gebeuren op of tussen de glaslatten zodat de ramen met het neergelaten rolgordijn toch nog geopend kunnen worden.
Bij verticale lamellen is dit niet mogelijk.

Een zonwerende raamfolie moet altijd voldoende kunnen afkoelen aan de binnenzijde. Dicht geweven of reflecterende binnenzonweringen, dichter dan 10cm tegen het glas, kunt u beter vermijden.
Zaken zoals publiciteit, papier, afschermdoeken, enz. op glas met zonwerende folie zijn volgens het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) altijd af te raden. De beglazing moet ten allen tijde kunnen afkoelen.
In geval van twijfel neemt u best contact op met onze technische dienst.

Glasfolie

Een glasfolie is opgebouwd uit één of meerdere hoogwaardige polyesterlagen, meestal voorzien van een metaalcoating. Deze folie wordt aangebracht op bestaande glaspartijen.

Afhankelijk van uw behoeften en de keuze van de folie wordt het bestaande glas na installatie zonwerend, energiebesparend, veiligheidsglas, UV-werend of ondoorzichtig.

De folie wordt door één van onze plaatsingsteams aangebracht. 

Traditionele buitenzonwering wordt aangebracht tegen het glas. Dit zorgt voor een aanzienlijke verduistering van de binnenruimte. Bij deze zonwering komt nog een groot deel van de warmte binnen. Bovendien is dit vaak een dure en minder esthetische oplossing.

De zonnewerende glasfolie van Reprosol houdt de invallende warmte tegen aan het glas. Het zicht naar buiten blijft behouden. De installatie door onze teams gebeurt op een vlotte manier en brengt geen extra afval of afbraakwerk met zich mee. 

Meestal wordt de folie aan de binnenkant geplaatst. De levensduur van een binnenfolie is gemiddeld meer dan 20 jaar.

Reprosol heeft echter ook buitenfolies in het gamma. Deze worden gebruikt in speciale toepassingen: bij zwaar getint dubbel glas, bij glas met specifieke kenmerken, bij moeilijk bereikbare glasvlakken,… Hiervoor raadpleegt u best onze technische dienst.

De zonwerende raamfolies houden, al naargelang het soort folie, een groot deel van de hinderlijke warmtestraling tegen. Sommige folies leveren ook een bijkomende energiebesparing in de winter. 

Onze plaatsingsteams kunnen eender welke vlakke beglazing voorzien van zonwerende folie. Uiteraard dient het oppervlak wel voldoende bereikbaar te zijn.

Schuine beglazing voorzien van glasfolie is heel efficiënt (bv. verandadaken, lichtstraten in glas, enz.). Langs vlakliggende of schuine beglazing komt immers de meeste warmte naar binnen. In volledige glazen constructies (zoals serres, veranda’s, enz.) kan men, door het aanbrengen van deze verandazonwering, een aanzienlijke temperatuursdaling bekomen. 

Spiegelfolie helpt om de hinderlijke schittering sterk te reduceren terwijl het zicht naar buiten behouden blijft.

In extreme gevallen kan u opteren voor Suntec screens. De screens van Reprosol combineren de voordelen van de sterkste zonwerende glasfolies met een beweegbaar systeem. Het uitzicht naar buiten blijft ook hier behouden. 

Een spiegelfolie of reflecterende folie maakt van gewoon glas spiegelend glas.

Op die manier kan men tijdens de dag een anti-inkijk situatie bereiken, waarbij men wel naar buiten kan kijken, maar mensen van buitenaf niet naar binnen kunnen kijken.
De voorwaarde is wel dat de ruimte waarin inkijk niet gewenst is donkerder moet zijn dan de ruimte vanwaar men kijkt. Zodra het buiten donker wordt en het licht binnen aangaat, is er terug sprake van volledige inkijk.

Met een isolerende folie kan u ook uw ramen isoleren en energie besparen. De installatie van een goede warmtewerende raamfolie in een gebouw zonder airco is terugverdiend op 3 à 5 jaar, bij een gebouw met airco zelfs op 1,5 à 3 jaar.

Een glasisolatiefolie zorgt voor een aanzienlijke warmtewering in de zomer, in de winter houdt deze folie de warmte beter binnen. Een dubbel voordeel dus.

In beide gevallen wordt uw investering op de korte termijn rendabel. U bespaart het hele jaar door op uw centen en u draagt tevens uw steentje bij tot een beter milieu. 

Verkleuring wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door schadelijke UV-straling. Onze UV folies stoppen 99% van die schadelijke straling en beschermen zo uw materialen tegen verkleuring.

Voor winkels en musea bestaan er zelfs speciale folies die tot 99,9% van de straling tegenhouden. Deze folies voldoen aan de normen opgelegd door musea. 

De omgevingstemperatuur in uw gebouw of woning moet altijd gemeten worden in de schaduw en niet in de zon net achter het raam. Zoniet krijgt u een vertekend beeld.
Met deze info in het achterhoofd kunnen wij u melden dat een temperatuursdaling tot 10°C en meer mogelijk is. Uiteraard is dit afhankelijk van het soort folie, de situatie ter plaatse en het glastype. Het resultaat is moeilijk op voorhand te voorspellen.
Doorgaans zijn de visueel meest reflecterende of spiegelende folies de meest performante. Zij hebben een zontoetreding van 30% of minder.
Spectraal gesputterde films presteren goed, maar de zontoedreding is vaak hoger dan 50%. Temperatuursdalingen van 10°C zijn niet realistisch bij dit laatste type folie, tenzij men de thermometer in de zon legt i.p.v. in de schaduw zoals het hoort. Sommige glasfolieleveranciers durven tegen deze laatste wetmatigheid wel eens te zondigen.

Een zonwerende of isolerende raamfolie veroorzaakt slechts in heel uitzonderlijke gevallen thermische breuk van het glas, nl. wanneer de folie niet compatibel is met het glastype. Niet elke glasfolie kan immers op elk glastype geplaatst worden. Daarom is het heel belangrijk dat de klant ons het juiste glastype meedeelt. Dit vindt u terug op de offerte of factuur van de glashandel of in het lastenboek van de woning (bij nieuwbouw). Vaak staan er ook gegevens in de spouw van het glas.

Onze raamfolies zijn allemaal uitgerust met een anti-kraslaag.

De ramen worden door onze plaatsingsteams gereinigd voor het aanbrengen van de folie. Daarna wacht u best een viertal weken om de ramen te poetsen zodat de folie mooi kan uitdrogen. De beste manier om de ramen te reinigen is met water en een beetje detergent. Gebruik een zachte spons en zeemlap en eventueel een trekkertje. Probeer agressieve producten zoals ammoniak, azijn, enz. te vermijden. 

De folies worden aan de binnenkant van het raam aangebracht.
In speciale gevallen moet de folie aan de buitenkant geplaatst worden: bij zwaar getint dubbel glas, bij glas met specifieke kenmerken, bij moeilijk bereikbare glasvlakken, wanneer het glastype niet compatibel is met een binnenfolie,…

De folie wordt door één van onze plaatsingsteams gekleefd. Zij hebben hierin jaren ervaring. Na het aanbrengen van de folie, hecht deze zich, na volledige uitdroging, stevig vast op het raam. De folie kan dus niet zomaar loskomen.

De raamfolie kan perfect verwijderd worden. U maakt in één van de hoekjes de folie los en trekt deze weg van het raam. De eventuele resterende lijmlaag kan eenvoudig met een schrapersmes verwijderd worden. Er ontstaat hierdoor geen schade aan het glas. Het gebruik van oplosmiddelen is af te raden.

Eénmaal de folie goed geplaatst en de lijm uitgehard is, blijft de installatie voor vele jaren goed. Eventuele blaasvorming zal in dit geval slechts optreden op het einde van de levenscyclus van de folie. De levenscyclus is al gauw een veelvoud van de waarborgperiode. Mocht er toch blaasvorming ontstaan tijdens de garantieperiode, dan wordt de folie uiteraard kosteloos vervangen.

De folie wordt door onze teams met de grootste zorg geplaatst. Meestal is de lijm na vier weken uitgedroogd, afhankelijk van de weersomstandigheden en het type folie.
De ramen mogen ten vroegste vier weken na het aanbrengen van de folie een eerste maal gewassen worden. Die tijd heeft de folie nodig om zich voldoende aan het raam vast te hechten en om volledig uit te drogen.
In deze periode kan, door het restwater, een kleine blaasvorming zichtbaar zijn tussen het glas en de folie. Deze verdwijnt door de zonnewarmte. U mag onder geen beding het restwater zelf proberen te verwijderen of de folie doorprikken. Dit kan blijvende schade aan de installatie veroorzaken.

Het aanbrengen van klevende materialen (stickers, plakband, enz.) op de folie is ten stelligste af te raden. De lijmresten zijn soms moeilijk te verwijderen en het gebruik van oplosmiddelen zal de kraswerende laag aantasten.
Consulteer ons in geval van twijfel.

Een veiligheidsfolie is een transparante hoogwaardige polyesterfolie die bij glasbreuk de scherven samenhoudt.

De veiligheidsfolies van Reprosol voldoen aan de Europese norm EN12600 en worden na plaatsing door ons gecertificeerd. Onze veiligheidsfolies zijn verkrijgbaar in een dikte van 100 micron, 175 micron en 200 micron en zijn soms voorzien van een extra warmtewerende laag.

Gewone glasfolies met een dikte van 50 micron houden in beperkte mate het glas samen maar voldoen geenszins aan de gestelde normen.

Er bestaat inderdaad folie voor op autoruiten.
Reprosol echter is gespecialiseerd in het leveren en plaatsen van glasfolie op gebouwen. Voor toepassing van Llumar folie op autoruiten neemt u best contact op met onze collega's van Tint-Tech. Het netwerk van Tint-Tech verzorgt plaatsingen over heel België, bij u thuis of bij een lokale dealer (met fabriekswaarborg).

Lichtkoepels/daken

Glasfolie uit polyester is niet geschikt voor plaatsing op kunststoffen zoals polycarbonaat of polyacrylaat omwille van het verschil in uitzettingscoëfficiënt.

De Sunflex XW biedt hier de oplossing. Deze film is speciaal vervaardigd voor verandadaken en gebogen lichtstraten in kunststof. Met de Sunflex XW profiteert u van een zonnewering van 80% en krijgt u tegelijk een aangename lichtverdeling.

De Sunflex XW kan niet aangebracht worden op bolle koepels of gebogen profielplaten. In dit geval gebruiken we de Sunpaint. Deze melkwitte lichtdoorlatende coating kan op elk kunststofoppervlak aangebracht worden.

De werkelijke levensduur is sterk afhankelijk van de plaatselijke situatie maar is altijd een veelvoud van de gebruikelijke waarborg.
Bij hernieuwing moet de oude Sunflex XW eerst verwijderd worden alvorens we een nieuwe laag kunnen aanbrengen. Bij de Sunpaint kan, na grondige reiniging, een bijkomende laag gespoten worden.

Bij beide toepassingen is er geen doorkijk mogelijk. Zowel de Sunflex XW als de Sunpaint laten nog wel veel diffuus licht door.

Specials

Sinds kort kan u bij Reprosol ook terecht voor print op folie. Bepaalde PVC-folies zijn heel geschikt voor printwerk. Printwerk kan op witte folie, transparante folie, zandstraalfolie of gezuurd-glas folie. Met onze eco-solvent printer kunnen we zelfs op behangpapier drukken.